PRAJITURA CU NUCI,CIOCOLATA SI ROM

prajitura-cu-nuciciocolata-si-rom

120 min

mediu

25-30 portii

 

 

Prajitura cu nuci,ciocolata si rom este una dintre acele deserturi care te face sa mai vrei o portie.Are un blat pufos cu cacao insiropat cu rom si-o crema delicioasa de ciocolata cu nuci prajite si macinate.

Este o combinatie delicioasa.prajitura cu nuci,ciocolata si rom poate fi preparata pentru o masa in familie dar poate sta foarte bine si pe un platou cu prajituri festive.

Ingrediente

  • Blat
  • 6 oua
  • 120 g zahar  ( 6 linguri )
  • 40 g amidon (2 linguri )
  • 30 g cacao (2 linguri )
  • 50 g faina (3 linguri )
  • o lingurita praf de copt
  • 1/2 esenta de rom
  • un praf de sare
  • Sirop
  • 350 ml apa
  • 80 g zahar (4 linguri )
  • 1/2 esenta de rom
  • Crema
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 g nuca macinata
  • 100 g unt
  • 50 – 80 g zahar pudra
  • 1/2 esenta de rom
  • Decor
  • bombonele colorate de  zahar ,fulgi de ciocolata ,nuci,etc.

 

Mod de preparare prajitura cu nuci,ciocolata si rom

Pentru blat separam  ouale ,albusurile le batem cu un mixer impreuna cu sarea pana incep sa prinda consistenta ,apoi adaugam treptat zaharul si mixam continuu pana obtinem o compozitie ferma .Incorporam  galbenusurile batute usor ,amestecand delicat ,apoi punem faina,amidonul ,cacaoa si praful de copt,toate cernute .Facem miscari circulare de sus in jos ,delicate ,astfel incat albusurile sa nu se lase.

prajitura cu nuci,ciocolaata si rom

Acoperim cu hartie de copt o tava de 22 x 30 cm si turnam aluatul si-l nivelam .Coacem blatul 35 de minute la 180 -200 °C. Pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea .

prajitura cu nuci,ciocolaata si rom

 

Siropul il pregatim astfel .Topim zaharul intr-o craticioara si-l lasam pana capata o culoare aurie ,apoi turnam cu grija apa si fierbem pana se topeste caramelul.Cad s-a racit adaugam  esenta de rom.

Prepararea cremei este destul de simpla .Punem  intr-o craticioara smantana pentru frisca,zaharul pudra ,untul ,ciocolata si lasam la foc mic amestecand continuu pana ce se topesc .Nu trebuie sa fiarba , doar sa se omogenizeze ingredientele .

Intre timp prajim si nucile intr-o tigaie antiaderenta pana se rumenesc usor ,apoi le lasam sa se raceasca si la macinam intr-o rasnita .

prajitura cu nuci,ciocolata si rom

Lasam sa se raceasca complet si punem vasul la frigider sau la congelator vreo 10 minute pana se receste bine ,apoi mixam bine pana devine cremoasa si se deschide la culoare .Adaugam nucile macinate si amestecam sa se omogenizeze .

prajitura cu nuci,ciocolaata si rom

Acum putem asambla prajitura .Taiem blatul in doua pe lungime si insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop.Punem jumatate din crema ,nivelam bine ,acoperim cu cealalta parte de blat,siropam si punem si restul de crema .

prajitura cu nuci,ciocolaata si rom

Pastram prajitura la rece o ora ,doua ,o taiem in forma dorita si servim .Delicioasa,pofta buna !

prajitura-cu-nuciciocolata-si-rom-053

prajitura cu nuci,ciocolata si rom 055

 

O reteta asemanatoare si la fel de delicioasa este prajitura cu ciocolata si nuci (click pentru reteta) .

praitura cu ciocolata si nuci

 

 

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *