Gătește Prăjitura Ramona. Prăjitură cu multe straturi
Timp de preparare
90 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
Pentru două foi de bezea:
- 10 albușuri
- 500 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 200 gr nucă
Pentru cremă:
- 10 gălbenușuri
- 200 gr zahăr
- 4 linguri făină
- 500 ml lapte
- vanilie
- 250 gr unt
- 1 praf de sare
Pentru pandișpan cu căpșuni:
- 7 ouă
- 7 linguri de zahăr
- 7 linguri făină
- 7 linguri ulei
- 500 gr căpșuni
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Se începe cu prepararea foilor de bezea cu nucă într-o tavă de 25/35 cm.
Albușurile se presară mai întâi cu sare și se lasă la temperatura camerei 20-30 de minute. Apoi se mixează până devin spumoase. Se adaugă zahărul, treptat și se mixează până se obține o bezea cristalină și foarte fermă. Se adaugă, treptat, miezul de nucă măcinat fin și se coc două foi în tava tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 15 minute fiecare.
Preparare blat de pandișpan cu căpșuni.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile, ținute la temperatura camerei, se mixează spumă, presărate cu un praf de sare. Se adaugă, treptat, zahărul și se mixează până rezultă acea bezea fermă care rămâne fixată pe pereții vasului, atunci când încercăm să-l întoarcem invers. În bezeaua de albușuri se încorporează, mai întâi, gălbenușurile, apoi uleiul, făina și la final căpșunile curățate, spălate și tăiate în cuburi.
Se tapetează cu hârtie de copt tava în care s-au copt și foile de bezea cu nucă. Se întinde compoziția pentru blat de pandișpan cu căpșuni în ea și se nivelează uniform la suprafață. Se coace la 180 de grade Celsius, pentru 35 de minute.
Preparare cremă de vanilie.
Se pun gălbenușurile într-un vas, se presară sare peste ele și se amestecă pentru a li se intensifica culoarea. Se adaugă zahărul, făina și laptele, se omogenizează compoziția și se fierbe amestecând continuu, până capătă textura unei budinci Spre final se adaugă și vanilia. Se acoperă cu folie la contact, se lasă să se răcească, apoi se încorporează untul moale, frecat cu puțin zahăr, pentru a căpăta cremozitate.
Cum se asamblează prăjitura Ramona
Se așază în tavă prima foaie de bezea și se unge în strat uniform cu jumătate din crema de vanilie. Peste aceasta se așază blatul de pandișpan cu căpșuni și se întinde restul de cremă peste el. La final se așază a doua foaie de bezea cu nuci. Prăjitura se dă la rece de pe o zi pe alta, apoi se poate secționa.
COMENTARII