Rețete fel de fel de la prieteni

Prăjitura Ramona. Prăjitură cu multe straturi

Pentru colecția rețetelor fel de fel de la prieteni, am poposit, din nou, în bucătăria lui Vlăduț, îndrăgitul bucătar al emisiunii ”Neatza cu Răzvan și Dani”. De data aceasta ne-am oprit la o prăjitură de sezon cu căpșuni și cu multe straturi denumită ”Prăjitura Ramona”.

Pentru că este sezonul căpșunilor, profităm din plin de aroma acestora. Le includem în cât mai multe rețete culinare. Le includem atât în deserturi cât și în băuturi, aperitive sau salate. Sunt printre cele mai îndrăgite fructe ce se pot include în rețetele de prăjituri și torturi. Pe lângă gust și aromă, deosebite, oferă și un aspect spectaculos acestora.

Tot din bucătăria lui Vlăduț, v-am prezentat anterior rețeta de pandișpan cu căpșuni și frișcă cu ciocolată. Este o rețetă de prăjitură cu un succes deosebit în rândul iubitorilor de delicii dulci.

Iar din categoria rețetelor de deserturi fără coacere, vă recomand de pe blog rețeta de desert cu căpșuni și cremă caramel cu banane. Sunt de mare efect deserturile asamblate la cupe sau pahare, mai ales atunci când se anunță prietenii în vizită.

Citește și: Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Cum se prepară prăjitura Ramona

 

Rețeta prăjiturii Ramona este inspirată după rețeta de prăjitură Televizor, ca și aspect. Este compusă din mai multe straturi unite între ele cu o delicioasă cremă de vanilie. De fapt se prepară două foi de bezea cu nucă și un blat de pandișpan cu căpșuni. Între acestea se așază o delicioasă cremă de vanilie.

Acest gen de prăjitură necesită preparare cu o zi înainte de a fi servită, pentru a avea timp să stea o noapte la rece. Ca orice prăjitură cu mai multe straturi aceasta se va secționa perfect a doua zi.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de prăjituri în straturi de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă plac rețetele de pe acest blog, le puteți urmări și pe pagina de facebook. 

În plus, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparatele testate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe pagina de Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de prăjitură în multe straturi – Prăjitura Ramona.

Porții din prăjitura Ramona cu flori de primăvară, pe un platou

Gătește Prăjitura Ramona. Prăjitură cu multe straturi

Timp de preparare

90 min

Nivel

mediu

Porții

24

Porții din prăjitura Ramona cu flori de primăvară, pe un platou

Ingrediente

Pentru două foi de bezea:

  • 10 albușuri
  • 500 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 200 gr nucă

Pentru cremă:

  • 10 gălbenușuri
  • 200 gr zahăr
  • 4 linguri făină
  • 500 ml lapte
  • vanilie
  • 250 gr unt
  • 1 praf de sare

Pentru pandișpan cu căpșuni:

  • 7 ouă
  • 7 linguri de zahăr
  • 7 linguri făină
  • 7 linguri ulei
  • 500 gr căpșuni
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Se începe cu prepararea foilor de bezea cu nucă într-o tavă de 25/35 cm.

Albușurile se presară mai întâi cu sare și se lasă la temperatura camerei 20-30 de minute. Apoi se mixează până devin spumoase. Se adaugă zahărul, treptat și se mixează până se obține o bezea cristalină și foarte fermă. Se adaugă, treptat, miezul de nucă măcinat fin și se coc două foi în tava tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 15 minute fiecare.

Preparare blat de pandișpan cu căpșuni.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile, ținute la temperatura camerei, se mixează spumă, presărate cu un praf de sare. Se adaugă, treptat, zahărul și se mixează până rezultă acea bezea fermă care rămâne fixată pe pereții vasului, atunci când încercăm să-l întoarcem invers. În bezeaua de albușuri se încorporează, mai întâi, gălbenușurile, apoi uleiul, făina și la final căpșunile curățate, spălate și tăiate în cuburi.

Se tapetează cu hârtie de copt tava în care s-au copt și foile de bezea cu nucă. Se întinde compoziția pentru blat de pandișpan cu căpșuni în ea și se nivelează uniform la suprafață. Se coace la 180 de grade Celsius, pentru 35 de minute.

Preparare cremă de vanilie.

Se pun gălbenușurile într-un vas, se presară sare peste ele și se amestecă pentru a li se intensifica culoarea. Se adaugă zahărul, făina și laptele, se omogenizează compoziția și se fierbe amestecând continuu, până capătă textura unei budinci Spre final se adaugă și vanilia. Se acoperă cu folie la contact, se lasă să se răcească, apoi se încorporează untul moale, frecat cu puțin zahăr, pentru a căpăta cremozitate.

Cum se asamblează prăjitura Ramona

Se așază în tavă prima foaie de bezea și se unge în strat uniform cu jumătate din crema de vanilie. Peste aceasta se așază blatul de pandișpan cu căpșuni și se întinde restul de cremă peste el. La final se așază a doua foaie de bezea cu nuci. Prăjitura se dă la rece de pe o zi pe alta, apoi se poate secționa.