Gătește Prăjitură cu cocos și caramel condensat
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru blat umed într-o tavă de 24/36 cm:
- 7 ouă medii
- 175 gr zahăr
- 200 gr ciocolată amăruie cu peste 55% cacao
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 50 ml lapte
- 300 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 5 gr praf de copt.
- Pentru crema de cocos:
- 500 ml lapte
- 125 gr griș
- 200 gr unt gras
- 200 gr zahăr
- 250 g fulgi de nucă de cocos
- 1 praf de sare.
- Pentru crema de caramel condensat:
- 500 gr caramel condensat
- 250 gr mascarpone.
- Pentru decor:
- ciocolată răzuită
- fulgi de cocos.
Mod de preparare
Mai întâi pregătim ingredientele pentru blatul prăjiturii. Apoi pregătim compoziția și o punem la cuptor. Crema de cocos o vom prepara în timp ce se coace blatul, iar crema caramel după adăugarea cremei de cocos peste blat.
Cum preparăm blatul pentru prăjitură cu cocos și caramel condensat
Pentru prepararea blatului de prăjitură începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim compoziția de ciocolată.
Într-un vas, pe baie de aburi punem ciocolata ruptă în bucăți mici împreună cu untul și laptele. Amestecăm intens până la topirea ingredientelor solide. Omogenizăm compoziția și o lăsăm la răcit.
Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade.
Mixăm albușurile spumă, adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm intens până se întărește bezeaua. Adăugăm gălbenușurile în compoziția de ciocolată, răcită. Apoi, adăugăm compoziția de ciocolată peste bezeaua de albușuri.
Amestecăm bine totul folosind o spatulă. Folosim mișcări circulare, de jos în sus pentru a se menține compoziția aerată. La final, folosind aceleași mișcări de jos în sus, încorporăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.
Tapetăm forma de copt cu hârtie și turnăm aluatul pentru blat în forma de copt. Îl nivelăm și dăm forma la cuptor pentru 35-40 de minute. După coacere, îl scoatem pe un grătar de răcire și îndepărtăm hârtia de copt. Iar după răcire, punem din nou blatul pentru prăjitură cu cocos și caramel condensat în tava curățată.
Cum preparăm crema de cocos
Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului punem laptele cu grișul și zahărul sa fiarbă. Amestecăm continuu și fierbem crema până când grișul este hidratat și crema îngroșată.
Dăm crăticioara deoparte de pe foc și lăsăm crema la răcit. Apoi încorporăm untul moale și fulgii de cocos și omogenizăm bine crema. Întindem crema de cocos peste blatul răcit din tavă.
Cum preparăm crema de caramel condensat și decorăm prăjitura
Această cremă este foarte simplu de preparat. Doar amestecăm caramelul cu mascarpone până la omogenizare. Întindem crema de caramel condensat peste crema de cocos. Apoi decorăm prăjitura cu fulgi de cocos și cu ciocolată răzuită și o punem la rece pentru 4-5 ore.
După acest interval de timp o putem porționa frumos.
Spor și poftă bună!
COMENTARII