Dulciuri

Prăjitură cu cocos și caramel condensat

Dacă adorați combinația dintre ciocolată cu caramel și nucă de cocos, avem pentru voi o rețetă de prăjitură cu cocos și caramel condensat. Este o rețetă de prăjitură delicioasă, cu blat de negresă cu ciocolată, ușor umed și foarte gustos.

Ne plac foarte mult prăjiturile cu ciocolată în blat, la fel și torturile. Au o textură densă și ușor umedă. Le preparăm de câte ori dorim un desert delicios, dar și aspectuos.

Un exemplu de astfel de prăjitură îl descoperiți pe blog la rețeta de prăjitură cu ciocolată și cireșe. Chiar dacă a fost preparată cu cireșe proaspete, la acea vreme, se poate prepara și cu alte fructe congelate sau din compot.

Iar din categoria rețetelor de torturi cu ciocolată în blat, vă recomand de pe blog rețeta de tort Duo chocolat cu caise. Este un tort absolut delicios și spectaculos cu așa contrast de culori. Și aici caisele proaspete pot fi înlocuite cu caise din compot sau cu alte fructe.

Cum preparăm rețeta de prăjitură cu cocos și caramel condensat

Pentru prăjitura din rețeta actuală preparăm un blat cu unt și cu ciocolată, așa cum am amintit mai sus. Crema de cocos o preparăm ca la rețeta de prăjitură Bounty, mult adorată de iubitorii aromei de cocos. Este o cremă fiartă cu lapte și griș în care adăugăm din belșug fulgi de cocos.

Iar pentru crema caramel fie apelăm la caramelul condensat din comerț, fie îl preparăm acasă.

Vedeți aici și o rețetă de sos caramel sărat, perfectă pentru a fi preparată la această prăjitură.

Și dacă vă plac prăjiturile cu cocos, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu cocos și caramel condensat.

Prăjitură cu cocos și caramel condensat pe o farfurie cu furculiță

Gătește Prăjitură cu cocos și caramel condensat

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

20

Prăjitură cu cocos și caramel condensat porționată pe un platou cu bucăți de ciocolată

Ingrediente

  • Pentru blat umed într-o tavă de 24/36 cm:
  • 7 ouă medii
  • 175 gr zahăr
  • 200 gr ciocolată amăruie cu peste 55% cacao
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 ml lapte
  • 300 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 5 gr praf de copt.
  • Pentru crema de cocos:
  • 500 ml lapte
  • 125 gr griș
  • 200 gr unt gras
  • 200 gr zahăr
  • 250 g fulgi de nucă de cocos
  • 1 praf de sare.
  • Pentru crema de caramel condensat:
  • 500 gr caramel condensat
  • 250 gr mascarpone.
  • Pentru decor:
  • ciocolată răzuită
  • fulgi de cocos.

Mod de preparare

Mai întâi pregătim ingredientele pentru blatul prăjiturii. Apoi pregătim compoziția și o punem la cuptor. Crema de cocos o vom prepara în timp ce se coace blatul, iar crema caramel după adăugarea cremei de cocos peste blat.

Cum preparăm blatul pentru prăjitură cu cocos și caramel condensat

Pentru prepararea blatului de prăjitură începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim compoziția de ciocolată.

Într-un vas, pe baie de aburi punem ciocolata ruptă în bucăți mici împreună cu untul și laptele. Amestecăm intens până la topirea ingredientelor solide. Omogenizăm compoziția și o lăsăm la răcit.

Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade.

Mixăm albușurile spumă, adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm intens până se întărește bezeaua. Adăugăm gălbenușurile în compoziția de ciocolată, răcită. Apoi, adăugăm compoziția de ciocolată peste bezeaua de albușuri.

Amestecăm bine totul folosind o spatulă. Folosim mișcări circulare, de jos în sus pentru a se menține compoziția aerată. La final, folosind aceleași mișcări de jos în sus, încorporăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.

Tapetăm forma de copt cu hârtie  și turnăm aluatul pentru blat în forma de copt. Îl nivelăm și dăm forma la cuptor pentru 35-40 de minute. După coacere, îl scoatem pe un grătar de răcire și îndepărtăm hârtia de copt. Iar după răcire, punem din nou blatul pentru prăjitură cu cocos și caramel condensat în tava curățată.

Cum preparăm crema de cocos

Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului punem laptele cu grișul și zahărul sa fiarbă. Amestecăm continuu și fierbem crema până când grișul este hidratat și crema îngroșată.

Dăm crăticioara deoparte de pe foc și lăsăm crema la răcit. Apoi încorporăm untul moale și fulgii de cocos și omogenizăm bine crema. Întindem crema de cocos peste blatul răcit din tavă.

Cum preparăm crema de caramel condensat și decorăm prăjitura

Această cremă este foarte simplu de preparat. Doar amestecăm caramelul cu mascarpone până la omogenizare. Întindem crema de caramel condensat peste crema de cocos. Apoi decorăm prăjitura cu fulgi de cocos și cu ciocolată răzuită și o punem la rece pentru 4-5 ore.

După acest interval de timp o putem porționa frumos.

Spor și poftă bună!