Tarte sărate

Tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged

Această tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged este o celebrare a aromelor de pădure. În timp ce aluatul fraged se coace și devine auriu, umplutura de ciuperci se topește într-un amestec cremos, parfumat cu usturoi și ierburi.

Este o mâncare care aduce în casă gustul umed și adânc al toamnei: pământ, frunze, fum ușor de lemn și miros de ciuperci proaspete culese din poieni.

Deși inspirată din bucătăria franceză (quiche aux champignons), tarta cu ciuperci s-a potrivit perfect gustului românesc. Este simplă, dar cu aromă bogată, potrivită atât caldă, cât și rece, la o masă de familie sau ca aperitiv elegant.

Descoperă pe blog și o rețetă de mini tarte cu roșii și ciuperci. Sunt și gustoase și consistente și arată tare bine coapte în vase mici.

Sau poate te interesează rețeta de tartă cu legume multicolore și brânză de burduf. Și aceasta este delicioasă și se prepară simplu și ușor.

Impresii despre tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged

Această tartă sărată are un aluat fraged, fin și ușor crocant, care se rupe delicat sub furculiță. Umplutura e bogată, cu ciuperci catifelate și o cremă de ouă și smântână care se topește în gură.

Aroma de pădure, unt și ierburi transformă fiecare felie într-o bucurie de toamnă. Este perfectă pentru prânzuri liniștite luate în familie sau seri cu povești și vin alb.

Rețeta acestei tarte este foarte versatilă. Poți folosi ciupercile preferate sau chiar un mix din mai multe tipuri de ciuperci. În compoziția de ouă cu smântână poți adăuga și verdețuri sau condimentele preferate. De asemeni, poți înlocui aluatul fraged cu un aluat foietaj. Iar dacă dispui de mai mult timp de petrecut în bucătărie, poți prepara singură aluatul foietaj – descoperă aici rețeta.

Iar mai jos îți oferim lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged.

Tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged porționată și decorată cu pătrunjel verde

Gătește Tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

8

Tartă cu ciuperci și aluat fraged porționată și decorată cu pătrunjel verde

Ingrediente

  • Pentru aluatul fraged:
  • 300 g făină albă
  • 150 g unt rece, tăiat cuburi
  • 1 ou
  • 2 linguri apă rece
  • ½ linguriță sare
  • Pentru umplutură:
  • 500 g ciuperci proaspete (champignon, hribi, ghebe sau mix)
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei + 1 lingură unt
  • 200 ml smântână grasă (sau frișcă lichidă pentru gătit)
  • 3 ouă
  • 100 g brânză rasă (cașcaval, gruyère, telemea sau parmezan)
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
  • ½ linguriță cimbru sau oregano
  • pătrunjel verde tocat

Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului fraged amestecă făina cu sarea într-un bol. Adaugă untul și frământă rapid cu vârfurile degetelor până când obții o textură nisipoasă.

Încorporează oul și apa rece. Formează o bilă de aluat, învelește-o în folie și las-o la frigider 30–40 de minute.

Întinde apoi o foaie subțire și tapetează forma de tartă, inclusiv marginile. Înțeapă baza cu furculița.

Coace aluatul timp de 10–12 minute la 180°C, ca să nu se înmoaie de la umplutură.

Pentru umplutura de ciuperci toacă ceapa și usturoiul, călește-le în ulei și unt până devin aurii.

Adaugă ciupercile feliate și lasă-le să scadă, până se evaporă lichidul.

Condimentează cu sare, piper și cimbru.

După ce s-au răcit puțin, adaugă ouăle bătute, smântâna și brânza rasă. Amestecă ușor.

Asamblare și coacere tartă rustică cu ciuperci și aluat fraged

Toarnă umplutura peste aluatul precopt.

Netezește suprafața și coace tarta 30-35 de minute la 180°C, până devine rumenă și ușor elastică în centru.

Las-o să se răcească 10 minute înainte de a o tăia.

Tarta se servește caldă sau la temperatura camerei, cu o salată verde sau frunze de valeriană.

Poate fi și gustare rece, în loc de sandviș, sau parte dintr-un bufet.

Se pot adăuga spanac sau ceapă verde pentru o notă proaspătă, bucățele de bacon ori șuncă pentru o variantă sățioasă.

Spor și poftă bună!