Mâncăruri cu carne

Cartofi evantai cu șuncă și brânză topită

O rețetă de garnitură deosebită pentru orice friptură, sau doar pentru o salată poate fi această rețetă de cartofi evantai cu șuncă și brânză topită.

Nu avem nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara cartofii în acest mod. Brânza topită, dacă nu vă place, poate fi înlocuită cu unt sau cu mozzarella. Mai găsiți pe blog și rețeta simplă de cartofi acordeon sau cartofi Hasselback. Cartofii se prepară fără carne, dar cu foarte mult unt aromat.

Iar o garnitură și mai simplă de cartofi, care cucerește negreșit, o găsiți la rețeta de cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin.

Cartofii sunt primii la care apelăm când dorim o garnitură simplă, rapidă și consistentă. Iar rețetele sunt atât de versatile încât ne este greu să ne hotărâm la una anume. În plus, putem combina cartofii cu multe alte ingrediente pentru gusturi deosebite și aspect interesant.

Cum se prepară rețeta de cartofi evantai cu șuncă și brânză topită

 

Rețeta de față face parte dintre rețetele simple, doar necesită mai multă răbdare pentru felierea cartofilor. Pentru a felia cartofii subțire și uniform putem apela la robot, sau alte aparate de feliere. Dar, este ideal ca pentru această rețetă să nu feliem cartofii de tot ci doar să-i secționăm în felii subțiri, păstrând baza nestrăpunsă. Astfel vom avea un cartof pentru o porție, mai ales dacă optăm pentru cartofi mai mari. Printre felii introducem felii subțiri de șuncă, iar deasupra presărăm condimente și bucăți de brânză.

Dacă și voi adorați garniturile de cartofi, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cartofi evantai cu șuncă și brânză topită.

Doi cartofi evantai cu șuncă și brânză topită pe o farfurie albă cu tacâmuri pentru servit

Gătește Cartofi evantai cu șuncă și brânză topită

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

10

Cartofi evantai cu șuncă și brânză topită într-o formă de sticlă termorezistentă

Ingrediente

  • 10 cartofi mai mari
  • 300 gr de șuncă sau kaizer afumat
  • 150 gr de brânză topită cu smântână
  • sare și piper
  • busuioc și rozmarin
  • ulei pentru uns forma de copt

 

Mod de preparare

Începem prin a felia șunculița cât de subțire, dacă nu o achiziționăm feliată deja.

Apoi curățăm cartofii și îi spălăm bine.

Pentru a felia cartofii subțire, fără a le străpunge și baza, așezăm fiecare cartof între două furculițe.  Apoi, cu un cuțit cu lama subțire feliem cartofii până la furculițe.

Ungem o formă de copt cu ulei, adăugăm 1-2 crenguțe de rozmarin la baza acesteia și așezăm cartofii în ea. Presărăm sare, piper și busuioc uscat peste cartofi. Introducem feliile de șuncă printre feliile de cartofi, iar deasupra acestora adăugăm bucăți mici din brânza topită.

Acoperim forma de copt cu o hârtie albă, pentru a nu se rumeni rapid cartofii și șunculița. Coacem delicioșii cartofi evantai cu șuncă și brânză topită pentru 40 de minute acoperiți, la 200 de grade Celsius și pentru alte 15 minute descoperiți.

Sunt delicioși și merită preparați.