Aperitive

Ceapă în tempura cu bere și sos de brânzeturi

Pentru că suntem mari consumatori de ceapă, atât în stare crudă, în salate, cât și în alte preparate, ne-am gândit că ar fi timpul să ne răsfățăm cu o gustare delicioasă din ceapă în tempura cu bere și sos de brânzeturi.

Ceapa preparată astfel iese foarte crocantă, foarte gustoasă, dar și aspectuoasă. Merge servită ca aperitiv cu diferite sosuri.

Găsiți pe blog un articol cu patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi care merg perfect și cu acest aperitiv.

Tempura este o tehnică culinară preluată din bucătăria japoneză. Constă într-un amestec din făină, ouă și apă prin care se trec anumite ingrediente înainte de a fi rumenite în ulei încins. Apa mai poate fi înlocuită și cu lapte, cu bere, sau cu alte lichide care dau gust și oferă frăgezime.

Berea, în cazul de față oferă un plus de aciditate necesară frăgezirii, dar și culoare aurie preparatului.

Rețeta este asemănătoare ca și mod de preparare cu rețetele de șnițele.

Cum se prepară rețeta de ceapă în tempura cu bere și sos de brânzeturi

Pentru un aspect plăcut, ceapa se va secționa sub formă de floare. În timpul rumenirii se vor desface petalele și va avea un aspect foarte plăcut. Însă, dacă nu aveți răbdare să secționați ceapa în acest mod, o puteți secționa sub formă de inele.

Vedeți aici și rețeta de inele de ceapă pane

Ceapa secționată astfel se trece mai întâi prin făină amestecată cu boia, sau alte condimente. Apoi se scufundă în aluatul tempura cu bere, se scoate și se rumenește în ulei încins. Rumenirea se va face la foc de intensitate mare, pentru a nu da timp foilor de ceapă să se pătrundă și să devină moi.

Dacă vă plac rețetele de aperitive și gustări rapide ca și cea de față, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ceapă în tempura cu bere și sos de brânzeturi.

Modul de servire pentru ceapă în tempura cu bere

Gătește Ceapă în tempura cu bere și sos de brânzeturi

Timp de preparare

30 min

Porții

3

Modul de servire pentru ceapă în tempura cu bere

Ingrediente

  • Pentru preparare ceapă în tempura cu bere:
  • 2 buc. ceapă albă, mare
  • 150 gr făină
  • 1/4 linguriță cu boia de ardei dulce
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 ou
  • 150 ml bere
  • sare și piper
  • 250 ml ulei
  • Pentru sosul de brânzeturi:
  • 250 gr brânză cu mucegai
  • 200 gr brânză proaspătă
  • 150 gr cremă de brânză
  • 50 gr parmezan
  • 50 gr unt
  • 200 ml smântână lichidă
  • sare și piper
  • puțină nucșoară
  • rondele de ardei iute
  • câteva frunze de chives sau ceapă verde

 

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului tempura cu bere.

Punem într-un bol două linguri de făină și adăugăm peste acesta usturoiul curățat și trecut prin presă. Adăugăm și oul și turnăm treptat berea în timp ce amestecăm intens cu un tel până la omogenizarea compoziției. Adăugăm câte o priză de sare și piper.

Curățăm ceapa, o clătim cu apă rece, apoi o crestăm cu un cuțit de la capăt spre vârf, în mai multe locuri, fără a-i pătrunde și mijlocul. Secționăm doar 2-3 foi.

Într-un bol, amestecăm făina cu boiaua de ardei dulce, sare și piper.

Când avem pregătit sosul tempura și amestecul de făină cu boia, punem o crăticioară cu uleiul la încins.

Trecem fiecare ceapă crestată sub formă de floare mai întâi prin amestecul de făină cu boia, apoi prin aluatul tempura. Scufundăm ceapa în uleiul încins și o rumenim pentru 2-3 minute, la foc intens. O scoatem pe prosoape de hârtei absorbante.

Pentru sosul de brânzeturi punem untul într-o tigaie, la topit. Când este topit adăugăm smântâna lichidă și o lăsăm să se înfierbânte. Apoi adăugăm brânzeturile și amestecăm până când sunt topite și sosul omogenizat. Aromatizăm sosul cu nucșoară și îl decorăm cu rondele de ardei iuți și rondele de ceapă verde.

Servim delicioasa ceapă în tempura cu bere și sos de brânzeturi ca și aperitiv, sau gustare dintre mese.

Spor și poftă bună!