Aperitive

Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi

Pentru atunci când aveți în plan să preparați mămăligă, puteți prepara mai multă și folosiți o parte din ea pentru rețeta de crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi. Dar puteți prepara crochetele și special pentru a le savura atunci când stați la povești cu familia.

Rețeta nu este complicată, important este să dați gust deosebit mămăligii, folosind condimentele preferate.

Anterior, am mai prezentat pe blog o rețetă de mămăligă cu parmezan și ciuperci. Rețeta pentru mămăligă este ușor asemănătoare cu cea de azi. Preparăm și un sos cu unt topit și mai multe condimente, pentru un gust mai deosebit al crochetelor.

Tot din categoria rețetelor de crochete vă recomand de pe blog și rețeta de crochete de cod cu cartofi. Este o rețetă ușoară și destul de rapidă, ce necesită ingrediente simple și foarte comune.

Iar o altă rețetă simplă și gustoasă este rețeta de bulete de cașcaval. Buletele sunt delicioase servite ca și aperitiv la o masă festivă sau ca simplă gustare. Pot fi preparate și în combinație cu brânză, înlocuind jumătate din compoziția de cașcaval cu brânză telemea.

Cum preparăm rețeta de crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi

Pentru a prepara crochetele, mai întâi vom prepara o mămăligă de textură clasică, dar cu parmezan și unt adăugate în compoziție.  Mămăliga rezultată o vom întinde într-o tavă în strat uniform, pentru a putea forma mai apoi crochetele.

Crochetele se pot coace la cuptor, dar sunt absolut delicioase și prăjite în tigaie. Le putem prepara în ambele variante, pentru gusturi diferite.

Apoi preparăm un sos delicios din brânzeturi, pentru a servi crochetele cu acesta.

Dar găsiți pe blog și alte rețete de sosuri pe care le puteți prepara pentru servirea crochetelor.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi.

Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi

Gătește Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

25

Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi

Ingrediente

  • Pentru mămăliga cu parmezan:
  • 1250 ml de apă
  • 350 gr mălai
  • 1 linguriță de sare
  • 75 gr parmezan ras
  • 50 gr unt + 1 lingură de ulei
  • 1 linguriță cu pudră de usturoi
  • 1 linguriță cu busuioc uscat
  • 100 gr mălai + 50 gr parmezan.
  • Pentru sos de brânzeturi:
  • 100 gr unt
  • 50 gr făină
  • 150 gr cremă de brânză
  • 100 gr parmezan
  • 500 ml lapte
  • sare și piper alb
  • nucșoară, opțional
  • cimbru proaspăt pentru decor.

Mod de preparare

Punem apa la fiert într-un ceaun, la foc de intensitate medie. Când apa atinge punctul de fierbere adăugăm sarea și 2 linguri de mălai. Amestecăm intens cu o spatulă pentru omogenizare. Apoi reducem intensitatea focului, așteptăm din nou să atingă punctul de fierbere și adăugăm treptat mălaiul în ploaie, amestecând continuu pentru omogenizare.

Fierbem mămăliga la foc încet, pentru aproximativ 15-20 de minute, amestecând constant.

Spre final de fierbere adăugăm 25 gr de unt și amestecăm intens, până când acesta se topește și se încorporează în mămăligă. Apoi stingem focul, adăugăm și parmezanul ras și din nou amestecăm.

 

Turnăm imediat mămăliga într-o tavă de 25/ 30, unsă cu unt. Lăsăm mămăliga să se răcească bine în tavă și să se întărească, apoi secționăm crochetele.

Topim 25 gr de unt într-o tigaie cu o lingură de ulei. Adăugăm toate condimentele și amestecăm bine. Trecem bucățile de mămăligă prin acest amestec, apoi prin mălai amestecat cu parmezan și le așezăm în cea mai mare tavă, tapetată cu hârtie de copt.

Punem tava în cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius și coacem delicioasele crochete din mămăligă cu parmezan pentru maxim 15 minute.

Pentru a prepara sos de brânzeturi, mai întâi preparăm un sos bechamel mai fluid – vedeți aici rețeta sosului bechamel.

Apoi adăugăm brânzeturile și omogenizăm sosul. Adăugăm și puțin cimbru proaspăt sau alte verdețuri, ca decor.

Apoi putem servi crochetele de mămăligă trecute prin sosul delicios.

Spor și poftă bună!