Aperitive

Hummus cu dovleac copt

Hummusul oriental face parte dintre aperitivele care cuceresc prin gust, textură și culoare. Ne place să îl preparăm în diferite combinații. Una dintre combinații este cea de hummus cu dovleac copt, pe care vă invităm s-o testați și voi.

Dovleacul copt cred că este pe placul tuturor. Este gustos, dar și sănătos. Este una dintre legumele cu cel mai scăzut nivel de calorii și nu conține grăsimi saturate sau colesterol. Are un conținut bogat de fibre dietetice, antioxidanti, minerale și vitamine.

Din dovleac putem prepara diferite mâncăruri gustoase și hrănitoare, dar și deserturi savuroase.

Una dintre rețetele cu dovleac de pe blog, pe care v-o recomandăm s-o încercați este cea de supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte. Este un adevărat deliciu culinar, ce ne oferă și un plus de sănătate.

Dovleacul se comportă foarte bine și în aluaturi. Mai puteți încerca de pe blog și rețeta de pâine cu dovleac în aluat, modelată sub formă de dovleac. Nu este preparată cu dovleac copt ci răzuit, dar iese tare gustoasă, pufoasă și aspectuoasă.

Iar din categoria rețetelor de deserturi vă recomand să încercați rețeta de ruladă cu dovleac și mac. Veți avea spectacol de culoare și savoare într-un desert simplu de preparat, cu ingrediente la îndemână.

Ce conține rețeta de hummus cu dovleac copt

Hummusul propriu-zis se prepară în modul clasic, din năut cu tahini și toate celelalte ingrediente. Dar pentru a da gust hummusului cu dovleacul copt, coacem dovleacul stropit cu ulei și condimentat cu cimbrișor.  Alături de dovleac coacem și câțiva căței de usturoi. Foarte bun iese hummusul și cu usturoiul copt.

Mai găsiți pe blog și o rețetă delicioasă de hummus cu usturoi copt, dar și alte variante de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de hummus cu dovleac copt.

Hummus cu dovleac copt în bol alb, alături de lipii de casă, usturoi, o jumătate de lămâie într-un bol de sticlă și două felii de dovleac cu semințe

Gătește Hummus cu dovleac copt

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

8

Hummus cu dovleac copt în bol alb, alături de lipii de casă, usturoi, o jumătate de lămâie într-un bol de sticlă și două felii de dovleac cu semințe

Ingrediente

  • 1 kg năut fiert
  • 50 gr pastă de susan (tahini)
  • 50 ml ulei de măsline
  • 6 căței de usturoi
  • sare și piper, după gust
  • zeama de la 1 lămâie și de la 1 lime
  • 2 gr chimion
  • 500 gr piure de dovleac copt
  • 1 crenguță de cimbrișor
  • frunze de pătrunjel verde
  • semințe de susan și de dovleac.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea dovleacului pe care îl tăiem în felii mai subțiri și îndepărtăm semințele. Așezăm feliile de dovleac într-o tavă, pe hârtie de copt și le ungem cu ulei de măsline. Presărăm puțin cimbrișor peste ele și le punem la copt la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute.  În ultimele 15 minute strecurăm și cățeii de usturoi printre feliile de dovleac, pentru a-i coace și pe aceștia.

După coacere transformăm miezul dovleacului în piure, împreună cu cățeii de usturoi copți.

Pentru prepararea hummusului scurgem boabele de năut din lichidul în care au stat, le clătim cu apă rece și le punem în recipientul unui blender electric. Oprim lichidul în care a fost conservat năutul pentru a mai adăuga din el în hummus, pentru a-i potrivi textura.

Peste boabele de năut adăugăm pasta de susan, sucul de la 1/2 lămâie și 1/2 lime și puțin ulei de măsline. Adăugăm și cățeii de usturoi copți, dar și piureul de dovleac copt. Procesăm bine ingredientele, adăugăm sare, piper și chimion și gustăm din pasta obținută. În funcție de gust mai adăugăm suc de lămâie și lime, sare și piper.

Punem deliciosul hummus cu dovleac copt în boluri de servire, îl decorăm cu ulei de măsline, frunze de pătrunjel, semințe de susan și de dovleac.

Este foarte gustos și în această variantă, mai ales servit cu lipii de casă.