Tarte / Cheesecake

Mini tarte cu cremă și portocale

Pentru deliciul dulce de la final de săptămână, când se adună familia și prietenii la povești, merită preparată o rețetă de mini tarte cu cremă și portocale. Mini tartele sunt și gustoase, dar și spectaculoase dacă folosim portocale în două culori. Iar dacă nu găsim portocale roșii, putem opta pentru grapefruit și mandarine sau chiar clementine. Acestea din urmă sunt mult mai dulci decât portocalele și vor compensa gustul amărui al grapefruits-urilor.

Mini tartele, indiferent de combinația din interiorul lor, pot fi alegerea perfectă pentru un desert de weekend. Nu mai ai nevoie să le porționezi și vor arăta tare frumos pe platouri.

Vedeți aici un exemplu de mini tarte cu cremă de lămâie și bezea. Sunt foarte gustoase, foarte aromate, dar și aspectuoase. Pot colora frumos și un platou cu prăjituri festive.

Iar o altă rețetă interesantă de mini tarte este cea a mini tartelor cu praline de ciocolată. Chiar dacă este o rețetă mai complexă, rezultatul final merită din plin efortul.

Cum se prepară rețeta de mini tarte cu cremă și portocale

Pentru mini tartele din rețeta actuală, pe lângă crusta din aluat fraged și portocale, preparăm și o cremă de vanilie. Sau puteți opta pentru o cremă de lămâie. Crusta mini tartelor se prepară în cel mai clasic mod. În timp ce acestea se coc la cuptor, pregătim crema și curățăm portocalele.

Coaja de portocale o putem confia sau răzui și amesteca cu zahăr. O depozităm în borcane pentru a aromatiza alte deserturi cu ea. Vedeți aici cum se pune coaja de lămâie și portocală cu zahăr la borcan.

Iar dacă și voi adorați mini tartele, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de mini tarte cu cremă și portocale.

Trei mini tarte cu cremă și portocale pe un platou cu trei furculițe, alături de o farfurie cu felii de portocale și un bol cu fistic mărunțit

Gătește Mini tarte cu cremă și portocale

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

4

Trei mini tarte cu cremă și portocale pe un platou cu trei furculițe, o ceașcă de cafea și un bol cu fistic mărunțit

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged:
  • 300 gr făină
  • 150 gr unt rece cu peste 80% grăsime
  • 50 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 ou mediu
  • Pentru crema de vanilie:
  • 2 gălbenușuri
  • 150 gr de zahăr
  • 250 ml de lapte
  • 20 gr de amidon
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • Pentru decor:
  • 1 portocală galbenă
  • 1 portocală roșie
  • puțin fistic mărunțit

Mod de preparare

Începem cu prepararea cremei de vanilie. Fiind o cremă fiartă, aceasta necesită un timp de răcire.

Punem gălbenușurile într-o crăticioară și le amestecăm cu zahărul și un praf de sare. Adăugăm puțin lapte rece și  amidonul și omogenizăm bine compoziția. Restul de lapte îl aducem la punctul de fierbere și îl adăugăm fierbinte peste compoziția de gălbenușuri, amestecând intens. Apoi fierbem crema până când se îngroașă ca o budincă. Stingem focul, adăugăm vanilia și punem o folie peste cremă, la contact cu aceasta. Lăsăm crema de vanilie să se răcească.

După răcire, adăugăm în cremă untul moale și o amestecăm bine pentru omogenizare.

Pentru a prepara aluatul de mini tarte, amestecăm într-un bol făina cu sarea și zahărul pudră. Adăugăm oul și untul rece, tăiat în cuburi. Amestecăm rapid ingredientele din vas până când obținem un aluat ușor sfărâmicios.

Împachetăm aluatul fraged într-o folie de prospețime și îl dăm la rece pentru 30 de minute. Între timp, încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împărțim aluatul în patru părți pe care le întindem pe masa presărată cu făină în foi rotunde de 3-4 mm grosime. Îmbrăcăm interiorul formelor de mini tarte cu aceste foi de aluat.

Punem formele la cuptor și coacem crustele de mini tarte pentru 12-15 minute, la 180 de grade Celsius.

Le lăsăm să se răcească, le scoatem din formele de copt și le umplem cu crema de vanilie. Apoi așezăm felii din cele două tipuri de portocale.

Pentru un efect crocant, presărăm pe deasupra și fistic mărunțit.