Gătește Pandișpan cu afine și budincă de vanilie cu ciocolată
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru blat:
- 10 ouă
- 10 linguri de zahăr
- 10 linguri de unt topit
- 10 linguri de făină
- coaja de la 2 lămâi bio
- 1 praf de sare
- 400 gr afine
- Pentru budinca de vanilie și de ciocolată:
- 4 gălbenușuri
- 150 gr zahăr cu aromă de vanilie
- 1 l lapte
- 1 praf de sare
- 250 g unt
- 150 gr făină
- 100 gr ciocolată
- 2-3 lingurițe esență de vanilie
Mod de preparare
Preparăm blatul de pandișpan cu afine.
Primul pas constă în a separa albușurile de gălbenușuri.
Albușurile le punem în bolul mixerului și le presărăm cu puțină sare. le mixăm până când devin spumoase, apoi adăugăm zahărul și mixăm până când obținem o bezea foarte fermă.
Gălbenușurile le amestecăm cu coaja de lămâie răzuită și cu untul topit și temperat. Vom obține o emulsie care se încorporează, treptat și ușor în bezeaua de albușuri.
La final încorporăm în compoziție și făina, adăugată treptat.
Tapetăm tava cu ulei și făină și întindem în ea 1/4 din compoziția de pandișpan. Restul compoziției se amestecă cu afinele și se adaugă peste stratul din tavă.
Coacem minunatul pandișpan cu afine pentru 35-40 de minute la 180 de grade, în cuptorul încălzit, în prealabil.
Preparăm budinca de vanilie cu ciocolată.
Într-o crăticioară amestecăm gălbenușurile cu zahărul. Adăugăm o cană de lapte rece și încorporăm făina. Omogenizăm compoziția, apoi adăugăm și restul de lapte.
Punem cratița cu compoziția pentru budincă pe baie de aburi. Amestecăm continuu până când capătă consistență. Ridicăm cratița de pe foc și împărțim compoziția în două. Într-o parte adăugăm 200 gr de unt și vanilia, iar în cealaltă 50 gr de unt și 100 gr de ciocolată. Amestecăm în ambele compoziții până la topirea untului și a ciocolatei și le lăsăm la răcit.
Când pandișpanul cu afine se răcește, îl răsturnăm invers, îl porționăm și decorăm fiecare porție cu budinca de vanilie și cea de ciocolată. Adăugăm la fiecare porție și câte o bucată de zmeură pentru un plus de culoare și prospețime.
Este un desert de vară absolut delicios!
COMENTARII