Rețete fel de fel de la prieteni

Pandișpan cu afine și budincă de vanilie cu ciocolată

Pentru că este sezonul afinelor, fructe mici și gustoase ce se combină frumos cu blaturile de prăjituri, avem pentru voi o rețetă de pandișpan cu afine și budincă de vanilie cu ciocolată.

Merită preparată pentru a-i răsfăța pe cei dragi cu o prăjitură și gustoasă și aspectuoasă.

Rețeta face parte din colecția de rețete preparate de Vlăduț, bucătarul de la emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani. El este specialistul emisiunii în rețete de deserturi. Deseori poposim și noi în bucătăria lui virtuală pentru a ne inspira.

Una dintre rețetele apreciate din bucătăria lui Vlăduț, este rețeta de pandișpan cu căpșuni și frișcă cu ciocolată. Este o rețetă de prăjitură ușoară cu ingrediente simple și la îndemână, așa cum sunt majoritatea rețetelor lui Vlăduț.

Și tot din aceeași colecție de rețete vă mai recomandăm rețeta de prăjitură din biscuiți cu frișcă și fructe de pădure. Este o prăjitură simplă și rapid de preparat. Reunește în straturile ei toate aromele fructelor de pădure, transformate în jeleu.

Ce conține rețeta de pandișpan cu afine și budincă de vanilie cu ciocolată

Rețeta de față conține un pandișpan clasic cu afine, glazurat cu o budincă în două culori. Pandișpanul este preparat cu unt, pentru a fi mai densă compoziția și a nu migra afinele la baza tăvii.

Budinca se prepară ca o cremă de vanilie clasică, dar mai densă și se împarte în două. Într-o parte se pune vanilia și în cealaltă ciocolata. Pentru decor, adăugăm zmeură să avem un plus de culoare și prospețime.

Dacă și voi adorați rețetele de prăjituri cu fructe găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pandișpan cu afine și budincă de vanilie cu ciocolată.

Porții de pandișpan cu afine și budincă de vanilie cu ciocolată

Gătește Pandișpan cu afine și budincă de vanilie cu ciocolată

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

24

Porții de pandișpan cu afine pe un platou rotund de lemn

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 10 ouă
  • 10 linguri de zahăr
  • 10 linguri de unt topit
  • 10 linguri de făină
  • coaja de la 2 lămâi bio
  • 1 praf de sare
  • 400 gr afine
  • Pentru budinca de vanilie și de ciocolată:
  • 4 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr cu aromă de vanilie
  • 1 l lapte
  • 1 praf de sare
  • 250 g unt
  • 150 gr făină
  • 100 gr ciocolată
  • 2-3 lingurițe esență de vanilie

Mod de preparare

Preparăm blatul de pandișpan cu afine.

Primul pas constă în a separa albușurile de gălbenușuri.

Albușurile le punem în bolul mixerului și le presărăm cu puțină sare. le mixăm până când devin spumoase, apoi adăugăm zahărul și mixăm până când obținem o bezea foarte fermă.

Gălbenușurile le amestecăm cu coaja de lămâie răzuită și cu untul topit și temperat. Vom obține o emulsie care se încorporează, treptat și ușor în bezeaua de albușuri.

La final încorporăm în compoziție și făina, adăugată treptat.

Tapetăm tava cu ulei și făină și întindem în ea 1/4 din compoziția de pandișpan. Restul compoziției se amestecă cu afinele și se adaugă peste stratul din tavă.

Coacem minunatul pandișpan cu afine pentru 35-40 de minute la 180 de grade, în cuptorul încălzit, în prealabil.

Preparăm budinca de vanilie cu ciocolată.

Într-o crăticioară amestecăm gălbenușurile cu zahărul. Adăugăm o cană de lapte rece și încorporăm făina. Omogenizăm compoziția, apoi adăugăm și restul de lapte.

Punem cratița cu compoziția pentru budincă pe baie de aburi.  Amestecăm continuu până când capătă consistență. Ridicăm cratița de pe foc și împărțim compoziția în două. Într-o parte adăugăm 200 gr de unt și vanilia, iar în cealaltă 50 gr de unt și 100 gr de ciocolată. Amestecăm în ambele compoziții până la topirea untului și a ciocolatei și le lăsăm la răcit.

Când pandișpanul cu afine se răcește, îl răsturnăm invers, îl porționăm și decorăm fiecare porție cu budinca de vanilie și cea de ciocolată. Adăugăm la fiecare porție și câte o bucată de zmeură pentru un plus de culoare și prospețime.

Este un desert de vară absolut delicios!