Tarte sărate

Quiche cu praz și bacon

Pentru că este deja sezonul prazului, ne-am gândit că i-ar sta bine într-o rețetă de tartă franțuzească – Quiche cu praz și bacon.

Ne place mult prazul și nu ezităm să-l includem în preparate, mai ales în sezonul rece. Este și gustos, dar și consistent. Dintr-un fir de praz putem face preparate delicioase, de la aperitive, supe sau mâncăruri scăzute.

Una dintre rețetele cu praz, mult apreciată de pe blog, este rețeta de mâncare de praz cu măsline. Este o rețetă foarte simplă, dar foarte gustoasă și merge de minune în perioadele de post.

Iar dintre rețetele de supă, neapărat s-o încercați pe cea de supă cremă de praz cu parmezan. Este foarte gustoasă, cremoasă și sățioasă.

Dar prazul poate fi inclus cu succes și în diferite rețete de aperitive. Vedeți aici o rețetă de quiche cu somon și praz, sub crustă din piure de cartofi. La așa combinație de ingrediente, tarta poate fi servită la una dintre mesele principale ale zilei, fără a mai avea nevoie de altceva la masă.

Cum se prepară rețeta de quiche cu praz și bacon

Tarta de față este o adaptare a clasicei rețete franțuzești de quiche. Preparăm, mai întâi, un aluat fraged de tartă pe care îl rumenim ușor la cuptor. Apoi îl umplem cu o compoziție de ouă cu smântână și parmezan. În interior așezăm frumos foi de praz și felii subțiri de bacon. Mai coacem tarta până când compoziția din interior devine consistentă și frumos rumenită la exterior.

Este delicioasă servită la mic dejun, ca gustare în pauza de masă de la serviciu, sau la masa de cină.

Aranjamentul este ușor asemănător cu cel al tartei curcubeu. Dar mai găsiți pe blog rețete de tarte sărate de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de quiche cu praz și bacon.

Quiche cu praz și bacon în forma de copt, alături de un ștergar și două farfurii albastre

Gătește Quiche cu praz și bacon

Timp de preparare

35

Nivel

mediu

Porții

12

Quiche cu praz și bacon în forma de copt, alături de un ștergar și două farfurii albastre

Ingrediente

  • Pentru aluat de tartă cu diametrul de 27 cm:
  • 100 gr unt cu 82% procent de grăsime
  • 200 gr făină
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri de apă rece
  • un cub de unt pentru uns forma de copt
  • Pentru umplutură:
  • frunzele verzi de la un fir de praz
  • 250 gr bacon feliat subțire
  • 200 gr de smântână fermentată
  • 3-4 ouă
  • 100 gr de parmezan răzuit
  • 200 gr de mozzarella răzuită
  • 1/4 linguriță cu pudră de nucșoară
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Pregătim aluatul fraged pentru tartă sărată.

Cernem făina printr-o sită deasă direct în bolul de frământare și o amestecăm cu un praf de sare. Adăugăm untul rece, tăiat în cuburi și oul și amestecăm rapid toate ingredientele până când obținem un aluat ușor sfărâmicios. Potrivim textura aluatului cu puțină apă rece.

Împachetăm aluatul pentru quiche cu praz și bacon într-o folie de prospețime și îl dăm la rece pentru cel puțin 30 de minute. Apoi, îl modelăm direct în interiorul unei forme de tartă cu diametrul de 27 cm, unsă cu unt moale. Înțepăm aluatul la bază din loc în loc cu o furculiță, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

Așezăm hârtie de copt în interiorul aluatului și punem boabe de fasole peste ea. Coacem aluatul de tartă sărată pentru 12 de minute la 180 de grade Celsius.

Între timp, spălăm foile de praz și tăiem baconul în felii cât mai subțiri, dacă nu l-am achiziționat direct feliat. Amestecăm într-un bol ouăle cu un praf de sare, unul de piper și nucșoară. Adăugăm smântâna, mozzarella răzuită și parmezanul răzuit.

Scoatem forma cu aluat de la cuptor și o lăsăm 5-6 minute la temperat. Apoi turnăm compoziția de ouă și așezăm frumos în interiorul ei frunzele de praz desfăcute și feliile de bacon. Punem din nou tarta la cuptor și o lăsăm 15-20 de minute, la 180 de grade, sau până când umplutura este bine coaptă.

O lăsăm să se tempereze înainte de a o porționa și servi cu poftă.