Dulciuri

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată

Aceste delicioase rulouri de bezea cu alune și ciocolată se pot încadra perfect și pe un platou cu prăjituri festive, dar și pe cel cu fursecuri. Rulourile cuceresc instant atât prin gust cât și prin aspect. Le puteți porționa cât de mari doriți.

Rețeta rulourilor nu este foarte complicată, însă necesită puțin mai mult timp formarea lor și glazurarea. Se pot prepara și din albușurile rămase de la alte preparate, sau din ouă întregi, folosind gălbenușurile la cremă.

Deserturile cu blat de bezea sunt printre favoritele noastre, mai ales dacă bezeaua conține și nuci. Un exemplu de pe blog îl puteți descoperi la rețeta de prăjitura Esterhazy. Este o prăjitură cu foi de bezea cu nucă și cremă delicioasă de vanilie. Rețeta este foarte asemănătoare cu cea a rulourilor.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de tort cu alune și cafea în care foile sunt preparate din bezea de albușuri cu alune măcinate.

Cum se prepară rețeta de rulouri de bezea cu alune și ciocolată

Pentru rețeta de față preparăm două foi de bezea cu alune de pădure coapte și măcinate fin. Pentru umplere preparăm o cremă din gălbenușuri cu unt și lămâie. Puteți opta pentru vanilie dacă vă place mai mult. Nouă ne place crema mai acrișoară, să fie în contrast cu foile dulce de bezea.

Glazura de ciocolată se prepară simplu, din cacao cu zahăr și unt, dar și puțină ciocolată amăruie. Și aici puteți opta pentru glazura simplă din ciocolată cu smântână pentru frișcă.

Dacă și voi adorați deserturile cu foi sau blaturi de bezea, puteți descoperi mai multe rețete pe blog de unde vă puteți inspira. Tastați cuvântul ”bezea” în caseta de căutare pentru a ajunge la ele.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de rulouri de bezea cu alune și ciocolată.

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe două platouri albe, alături de patru cești maro cu cafea

Gătește Rulouri de bezea cu alune și ciocolată

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

24

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe două platouri albe, alături de patru cești maro cu cafea

Ingrediente

 • Pentru 2 foi de bezea cu laturile de 23/36 cm:
 • 6 albușuri de ouă medii
 • 200 gr de zahăr
 • 150 gr de alune de pădure măcinate fin
 • 50 gr de făină
 • 1 praf de sare
 • Pentru cremă:
 • 6 gălbenușuri
 • 500 ml de lapte
 • 50 gr de amidon
 • coaja și sucul de la o lămâie
 • 200 gr de unt cu peste 80 % grăsime
 • Pentru glazură:
 • 100 gr de zahăr
 • 25 gr de cacao
 • 200 ml de apă
 • 50 gr de unt
 • 50 gr de ciocolată amăruie

Mod de preparare

Începem cu prepararea foilor de bezea cu alune. Mai întâi coacem ușor alunele la cuptor, pentru 10 minute la 200 de grade. Apoi îndepărtăm cojile care se separă de alune și măcinăm alunele foarte fin.

Reducem temperatura cuptorului la 170 de grade și setăm funcția de ventilație.

Punem albușurile în bolul mixerului, presărăm sare peste ele și le mixăm până când devin cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul, alternând cu sucul de lămâie. Le mixăm până când obținem o bezea fermă. Apoi scoatem mixerul și folosim în continuare o spatulă. Adăugăm, treptat, alunele măcinate și făina. Încorporăm aceste ingrediente în bezea folosind mișcări circulare, de jos în sus.

Punem hârtie de copt în două tăvi și întindem bezeaua cu alune în acestea. Dăm tăvile la cuptor pentru 15 minute, la 170 de grade Celsius, cu ventilație. Le lăsăm să se răcească pe hârtia de copt.

Pentru crema de gălbenușuri cu lămâie și unt amestecăm într-o cratiță cu pereți dubli gălbenușurile cu un praf de sare. Apoi adăugăm zahărul și coaja de lămâie răzuită fin și le amestecăm până când devin spumoase. Adăugăm laptele, apoi făina și omogenizăm bine compoziția.

Fierbem crema de gălbenușuri cu lămâie până când se îngroașă ca o budincă, amestecând intens pentru a nu se lipi. Acoperim crema cu o folie de prospețime și o lăsăm la răcit. Apoi încorporăm în cremă untul moale, adăugându-l treptat și omogenizând crema cu ajutorul mixerului. Adăugăm și sucul de la lămâie. Lăsăm crema să se răcească.

Preparăm glazura de ciocolată prin fierberea ingredientelor după ce le amestecăm foarte bine într-o crăticioară. Lăsăm glazura de ciocolată să se răcească.

Întindem crema peste foile de bezea cu alune, după ce acestea s-au răcit. Tăiem fâșii din foile cu cremă, pe lungime și le rulăm. Apoi tăiem rulourile în bucăți mai micuțe.

Trecem rulourile cu capetele prin ea. Le așezăm pe platouri și așteptăm să se întărească glazura pentru a le servi.