Gătește Tartă cu ciocolată și cireșe
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Aluat de tartă pentru o formă de 26 cm:
- 300 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 ou de mărime medie
- un praf de sare
- puțin unt pentru uns forma de copt
- Pentru umplutură:
- 250 gr ciocolată de calitate;
- 300 ml frișcă lichidă, îndulcită;
- 1 praf de sare;
- 2 lingurițe cu esență de mentă
- 25 gr de unt
- câteva cireșe proaspete pentru decor
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului de tartă.
Cernem făina într-un vas încăpător și o amestecăm cu sarea și zahărul pudră. Facem puțin loc la mijloc și punem acolo un ou, untul rece, tăiat în cuburi și esența. Amestecăm ingredientele cu vârfurile degetelor până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Apoi împachetăm aluatul într-o folie alimentara și-l punem la rece pentru o oră.
După acest interval de timp pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungem interiorul formei de copt cu puțin unt sau ulei și modelăm aluatul la bază și pe pereții formei de copt într-un strat uniform. Înțepăm aluatul la bază cu o furculiță și punem în interior o folie de aluminiu cu boabe de fasole.
Coacem aluatul pentru tartă cu ciocolată și cireșe pentru 12-15 minute la 200 de grade Celsius. Apoi îndepărtăm folia cu boabele de fasole și mai coacem aluatul pentru 5 minute, la 180 de grade Celsius.
Lăsăm aluatul de tartă să se răcească în forma de copt și pregătim crema de ciocolată.
Punem frișca lichidă într-un vas, pe foc.
Lăsăm frișca lichidă să se încălzească, dar fără a atinge punctul de fierbere pentru a nu-și pierde proprietățile. Stingem focul, rupem ciocolata în bucăți mici, și o adăugăm în vasul cu frișcă. Adăugăm și un praf de sare, esența și untul și amestecăm intens până când ciocolata este topită, iar crema omogenizată. Turnăm crema ușor fierbinte în interiorul crustei de tartă și o lăsăm să se răcească. După ce se răcește la temperatura camerei o punem la frigider pentru a căpăta fermitate. Decorăm tarta cu cireșe și o putem porționa.
Este delicioasă, vă recomandăm cu drag rețeta!
COMENTARII