RAGU ALLA BOLOGNESE

Ragu alla bolognese, celebrul sos italian, folosit indeosebi la lasagne, paste si alte preparate. Este tipic regiunii Emilia Romagna din Nordul Italiei, are la baza carnea macinata de vita sau mixta (vita-porc) si alte cateva ingrediente simple care dau savoarea specifica acestui sos. Cu cat este fiert mai mult, la foc mic, cu atat este mai bun.

Eu prepar mai mult de obicei, datorita timpului indelungat de fierbere, folosesc o parte pentru cateva portii zdravene de tagliatelle sau o delicioasa lasagna, iar restul  il pun in pungulite si il congelez. Iar cand am pofta de paste, decongelez o portie si prepar repede pranzul sau cina.

Ingrediente

  • 1,5 kg carne macinata mixta (vita si porc)
  • 7-8 linguri de ulei de masline
  • 130 g-150 g sunculita cruda
  • 2 ceape
  • 2-3 catei de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 tija de telina
  • 1 l suc de rosii (passata)
  • 700 ml apa
  • 150 ml vin rosu (dar merge si alb, sec)
  • 1 lingura de sare cu varf
  • piper
  • 2 frunze de dafin

Mod de preparare ragu alla bolognese
Intr-o cratita incapatoare punem uleiul de masline si adaugam cepele, usturoiul, morcovii si tija de telina, toate tocate cubulete micute. Calim legumele pana se inmoaie, apoi punem sunculita cubulete si mai gatim inca 5 minute. Acum adaugam carnea pe care o lasam pana isi schimba culoarea, adaugam apoi vinul si fierbem pana se evapora alcoolul. Punem sucul de rosii, apa, sare, piper, frunzele de dafin, acoperim cu un capac si fierbem la foc mic  in jur de 3 ore si jumatate, la foc mic, amestecand din cand in cand.
Cand lichidul a scazut, rgu-ul alla bolognese este gata de asortat cu o portie zdravana de paste.
Sincer, aici in Italia, nu l-am vazut in compania spaghetelor, desi asocierea este foarte cunoscuta. Eu il prefer cu tagliatelle, fettuccine, gnocchi, penne.
Trebuie sa-l incercati macar o data, desi necesita un timp atat de indelungat de fierbere, va asigur ca merita tot efortul. Pofta buna! Buon appetito!

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comentează folosind contul de Facebook

6 comentarii la “RAGU ALLA BOLOGNESE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *