TORT CU CREMA DE MASCARPONE SI CAFEA

 

Astazi este ziua sotului meu si ,asa cum v-am promis pe pagina de facebook ,va aduc reteta pe care v-am promis-o . I-am facut un tort cu crema de mascarpone si cafea, absolut delicios,cu blat de cacao ,insiropat cu sirop de aramel cu cafea,o crema de mascarpone cu cafea ,acoperit cu o glazura oglinda ,gustoasa si aspectuoasa.

 

Ingrediente

  • Blat (22 cm diametru )
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 110 g faina
  • 40 g cacao
  • un praf de sare
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Sirop
  • 200 ml apa
  • 80 g zahar
  • 1 lingura cafea solubila
  • Crema 
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 80 g zahar pudra
  • 2 linguri cafea solubila
  • 2 linguri apa
  • Glazura oglinda
  • 25 g cacao
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 75 ml apa
  • 80 g zahar
  • 3 g gelatina
  • decor la alegere

 

Mod de preparare tort cu crema de mascarpone si cafea

Intai preparam blatul.Intr-un bol punem ouale intregi ,praful de sare,zaharul si mixam pana cand compozitia se dubleaza,se deschide la culoare si devine cremoasa.

Este foarte important sa respectati acest pas ,trebuie inglobat mult aer ,ca blatul sa creasca frumos si sa nu se lase.

Adaugam apoi faina cernuta impreuna cu cacaoa ,putin cate putin si amestecam delicat cu o spatula sau lingura ,avand grija sa nu scoatem aerul din compozitie.

Ungem cu unt si tapetam cu faina o forma rotunda de 22 cm diametru si turnam aluatul ,nivelandu-l bine.

tort cu crema de mascarpone si cafea

Coaceti blatul 30-35 de minute la 180°C .Pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea.

Taiati blatul in trei foi numai dupa ce s-a racit complet .

*Eu prefer sa prepar blatul cu o zi inainte,se taie mult mai bine .

tort cu crema de mascarpone si cafea2

Siropul se prepara rapid si foarte simplu.Topiti zaharul intr-o craticioara avand mare grija sa nu-l ardeti iar cand a capatat culoarea chihlimbarului,turnati apa ,cu mare grija sa nu va ardeti pentru ca vor sari stropi.Pentru a evita asta,folositi apa calda.

Fierbeti pana cand se topeste zaharul ars si,dupa ce stingeti focul adaugati cafeaua solubila .

tort cu crema de mascarpone si cafea.3jpg

 

Pentru crema nu trebuie decat sa punem intr-un bol mascarponele,smantana pentru frisca ,zaharul pudra,cafeaua solubila dizolvata in doua linguri de apa rece si sa mixam pana obtinem o crema consistenta.

tort cu crema de mascarpone si cafea.jpg1

Glazura oglinda se prepara extema de simplu.Intai hidratam gelatina in apa rece.

Punem toate ingredientele intr-un vas si fierbem 2-3 minute pana cand se ingroasa un pic.Stngem focul,o strecuram ,apoi punem gelatina hidratata si ametecam sa se omogenizeze.

glazura oglinda

Nu ne ramane decat sa asamblam tortul .Insiropam prima foaie de blat si intindem jumatate din crema,a doua foaie ,o insiropam ,restul de crema si ultima foaie de blat insiropata cu restul de sirop.

Turnam glazura dupa ce s-a racit  daca  nu vrem sa acoperim si partea laterala a tortului.

tort cu crema de mascarpone si cafea.4 jpg

Decoram cu ciocolata alba si neagra,cateva fructe congelate si ceva caramele mou .Pastram tortul la rece pana in momentul servirii .Pofta buna !

DSC_0172

 

tort cu crema de mascarpone si cafea.5jpg

DSC_0177

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

16 comentarii la “TORT CU CREMA DE MASCARPONE SI CAFEA”

  1. Buna ziua…la crema oglinda, gelatina se pune in cei 75ml apa sau in alta apa si pe astia ii punem cu celelalte pe foc? Acum fac tortul si tin f.f. mult sa-mi iasa aceasta glazura, este si prima data….pana primesc raspuns cred ca pot sa las tortul fara…sau vad eu cum il imbrac…multumesc si ….retete minunate in noul an! La multi ani!

  2. Multumesc pentru raspuns, am vazut reteta completa…dar si fara glazura tortul e grozav…eu am facut blatul intr-o forma dreptunghiulara iar cand i-am pus crema, ajustandu-l pe ici, pe colo, l-am gustat…sper sa iasa si glazura…numai bine…

  3. desi este tarziu nu ma pot abtine…glazura este traznetttttttt!!!! am un tort de revelion…mama!!! inca o data multumesc!

  4. Buna.As dori sa intreb daca la compozitia de crema , frisca se adauga in forma lichida sau se bate separat si apoi se amesteca cu mascarpone.multumsc

  5. Buna! Am o intrebare: care e faza cu gelatina? Pe plic scrie ca 9g se dizolva in 350 ml apa..si apoi pusa intr o crema (nu aici, la alte retete)..nu e prea multa apa?? Iese bina dupa ce e pusa la frigider??

    1. Buna.9 g de gelatina la 350 ml de apa este foarte mult pentru o crema de exemplu,dar in cazul in care vrei sa faci un jeleu este ok.In general 9 g de gelatina se dizolva in 90 ml apa,in cazul cremelor,mousse-urilor. 🙂

  6. Este extraordinar! Nu mi-a ieșit glazura, de fapt cred ca nu am așteptat sa se răcească suficient… Cum am pus-o , a absorbit-o blatul imediat ( poate ca trebuia sa pun ultimul stat de crema… Nu stiu) L-am acoperit cu ciocolata si a fost excepțional!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *