Gătește Pui cu găluște în sos picant
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Ingrediente
- Pentru prepararea fripturii:
- pulpele și pieptul de la un pui mare
- sare și piper
- 3-4 linguri de ulei
- Pentru sos:
- uleiul de la prepararea cărnii
- 2 cepe de mărime medie
- 1 linguriță de zahăr
- 2 lingurițe de oțet balsamic
- 1 linguriță de boia iute
- 1 linguriță de boia dulce
- 1 linguriță de boia afumată
- 500 ml supă de pui mai concentrată
- 25 gr unt
- 1 lingură de făină
- Pentru găluște:
- 50 gr unt
- 2 ouă
- 150 ml de lapte
- 300 gr de făină
- 1 linguriță cu praf de copt
- sare și piper, după gust
- apă și sare pentru fiert
Mod de preparare
Începem cu pregătirea cărnii de pui pe care o condimentăm cu sare și piper și o rumenim pe toate părțile în ulei încins. Apoi o transferăm în alt vas și o păstrăm acoperită.
În uleiul din tigaie adăugăm ceapa tocată mărunt. O amestecăm pentru a se căli uniform, iar când devine translucidă adăugăm zahărul și amestecăm intens pentru a se carameliza. Adăugăm oțetul balsamic și boiaua de ardei și din nou amestecăm intens pentru omogenizare. Apoi adăugăm supa de pui fierbinte și lăsăm sosul să fiarbă 7-8 minute.
Supă de pui dacă nu avem putem prepara din celelalte părți ale puiului. Sau, putem adăuga apă. Dar completăm gustul cu sare și piper.
Adăugăm carnea de pui în sos, acoperim vasul cu un capac și reducem intensitatea focului. Lăsăm carnea să fiarbă în sos pentru 10-12 minute.
Amestecăm untul moale cu făina și diluăm, treptat, amestecul cu sos fierbinte, Când se omogenizează, turnăm acest amestec în sos cu carne de pe foc. Amestecăm intens pentru a se omogeniza sosul și mai lăsăm preparatul să fiarbă la foc mic pentru 7-8 minute.
Preparăm găluștele de făină.
Punem o oală cu apă și sare la fiert.
Într-un bol, amestecăm untul moale cu cele două ouă, sare și piper. Diluăm amestecul cu lapte și adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt. Luăm cu lingura din compoziția rezultată și adăugăm în apa care fierbe pe foc. Fierbem găluștele până când se ridică la suprafață.
Apoi le transferăm în vasul cu carnea de pui în sos picant.
Servim deliciosul pui cu găluște în sos picant presărat cu pătrunjel verde, proaspăt tocat. Este o mâncare tare gustoasă și consistentă, nu mai ai nevoie de altceva la masă.
COMENTARII