Mâncăruri cu carne

Pui cu găluște în sos picant

Pentru una dintre mesele principale ale zilei, vă recomand rețeta de pui cu găluște în sos picant. Este delicioasă, este sățioasă și nu mai ai nevoie de altceva la masă.

Rețeta este ușor asemănătoare cu clasica rețetă de papricaș de pui cu găluște. Carnea de pui este preferata noastră, mai ales pentru preparate rapide, dar și gustoase.

Preparăm foarte des rețeta de  șnițele, dar în diferite moduri. Le preparăm în varianta clasică, în crustă de pesmet și parmezan și în crustă din fulgi de porumb.

Preparăm destul de des și rețeta de cordon bleu care are un mare succes de fiecare dată. Cordonul bleu îl savurăm alături de un piure de cartofi cremos și o salată verde cu roșii.

Dar ne mai place mult și rețeta de piept de pui kievskaia. În această rețetă pieptul de pui umplut cu unt aromat cu usturoi, lămâie și verdeață. Este crocant la exterior și suculent și aromat la interior.

Ce conține rețeta de pui cu găluște în sos picant

Pentru rețeta de față folosim de la pui pulpele și pieptul.  Le rumenim frumos pe toate părțile, apoi le vom fierbe într-un sos de ceapă caramelizată cu multă boia de ardei dulce, iute și afumată.

Găluștele sunt mai speciale decât clasicele găluște de griș. Se prepară din făină cu ouă, unt și puțin praf de copt. Ies mai dolofane, dar și pufoase. Nu adăugăm roșii în sos și nici usturoi ca în rețeta de papricaș. Punem supă de pui, iar pentru consistență și cremozitate, adăugăm făină și unt.

Dacă și voi adorați preparatele din carne de pui, vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete din toate categoriile: aperitive, supe și ciorbe sau feluri principale.

Și dacă vă plac rețetele de pe acest blog, le puteți urmări și pe pagina de facebook. 

În plus, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparatele testate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe pagina de Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de pui cu găluște în sos picant.

Porție de pui cu găluște în sos picant

Gătește Pui cu găluște în sos picant

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Pui cu cinci găluște de făină în sos picant, într-o farfurie albă, alături de vasul cu preparatul întreg

Ingrediente

  • Pentru prepararea fripturii:
  • pulpele și pieptul de la un pui mare
  • sare și piper
  • 3-4 linguri de ulei
  • Pentru sos:
  • uleiul de la prepararea cărnii
  • 2 cepe de mărime medie
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 lingurițe de oțet balsamic
  • 1 linguriță de boia iute
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 linguriță de boia afumată
  • 500 ml supă de pui mai concentrată
  • 25 gr unt
  • 1 lingură de făină
  • Pentru găluște:
  • 50 gr unt
  • 2 ouă
  • 150 ml de lapte
  • 300 gr de făină
  • 1 linguriță cu praf de copt
  • sare și piper, după gust
  • apă și sare pentru fiert

Mod de preparare

Începem cu pregătirea cărnii de pui pe care o condimentăm cu sare și piper și o rumenim pe toate părțile în ulei încins. Apoi o transferăm în alt vas și o păstrăm acoperită.

În uleiul din tigaie adăugăm ceapa tocată mărunt. O amestecăm pentru a se căli uniform, iar când devine translucidă adăugăm zahărul și amestecăm intens pentru a se carameliza. Adăugăm oțetul balsamic și boiaua de ardei și din nou amestecăm intens pentru omogenizare. Apoi adăugăm supa de pui fierbinte și lăsăm sosul să fiarbă 7-8 minute.

Supă de pui dacă nu avem putem prepara din celelalte părți ale puiului. Sau, putem adăuga apă. Dar completăm gustul cu sare și piper.

Adăugăm carnea de pui în sos, acoperim vasul cu un capac și reducem intensitatea focului. Lăsăm carnea să fiarbă în sos pentru 10-12 minute.

Amestecăm untul moale cu făina și diluăm, treptat, amestecul cu sos fierbinte, Când se omogenizează, turnăm acest amestec în sos cu carne de pe foc. Amestecăm intens pentru a se omogeniza sosul și mai lăsăm preparatul să fiarbă la foc mic pentru 7-8 minute.

Preparăm găluștele de făină.

Punem o oală cu apă și sare la fiert.

Într-un bol, amestecăm untul moale cu cele două ouă, sare și piper. Diluăm amestecul cu lapte și adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt. Luăm cu lingura din compoziția rezultată și adăugăm în apa care fierbe pe foc. Fierbem găluștele până când se ridică la suprafață.

Apoi le transferăm în vasul cu carnea de pui în sos picant.

Servim deliciosul pui cu găluște în sos picant presărat cu pătrunjel verde, proaspăt tocat. Este o mâncare tare gustoasă și consistentă, nu mai ai nevoie de altceva la masă.