Gătește Tort cu cafea și jeleu de vișine
Timp de preparare
40 min
Nivel
complex
Porții
16
Ingrediente
- Pentru blat cu diametrul de 26 cm:
- 4 ouă + 4 albușuri
- 150 gr zahăr
- 50 ml cafea fierbinte
- 50 ml ulei
- 250 gr făină
- 15 gr cacao
- 1 praf de sare
- Pentru crema de cafea:
- 4 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 250 ml cafea fiartă, tare
- 250 ml lapte
- 1 praf de sare
- 50 gr amidon
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 50 gr ciocolată albă
- 250 gr mascarpone
- Pentru jeleul de vișine:
- 900 gr dulceață de vișine
- 25 gr amidon alimentar
- 50 ml apă.
- Pentru decor:
- fursecuri boabe de cafea
- ciocolată albă, răzuită.
Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului care va avea nevoie de un timp mai îndelungat de răcire și relaxare după coacere. Pentru a-l putea secționa perfect, ar fi indicat să-l preparăm de seara.
Cum preparăm blat de tort cu cafea
Mai întâi preparăm cafeaua, apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim forma pentru copt blatul de tort.
Apoi separăm albușurile la cele patru ouă întregi și le amestecăm într-un bol cu celelalte patru albușuri. Gălbenușurile de la acestea din urmă le folosim la cremă. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până când devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm energic până când obținem o bezea fermă. Turnăm în fir subțire cafeaua peste albușuri, în timp ce amestecăm intens. Apoi îndepărtăm mixerul.
Amestecăm cele patru gălbenușuri cu uleiul și le adăugăm în bezeaua de albușuri cu cafea. Amestecăm făina cu pudra de cacao și trecem amestecul prin sită. Îl încorporăm treptat în compoziția de ouă. Întindem compoziția rezultată în forma de copt pregătită și o introducem în cuptor.
Coacem blatul de tort pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. Apoi îl lăsăm să se răcească bine și să se odihnească măcar 2-3 ore.
Cum preparăm crema pentru tort cu cafea și jeleu de vișine
Începem prin a fierbe o cafea tare, la filtru sau la espressor, din care vom folosi 250 ml. O fierbe fiecare după propriul gust.
Amestecăm, într-un bol, gălbenușurile cu sare, apoi cu zahărul până când obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm amidonul amestecat cu puțin lapte rece. Adăugăm cafeaua ușor fierbinte și laptele tot fierbinte, amestecând energic până la omogenizare.
Fierbem crema de cafea la foc de intensitate mică, amestecând continuu, până când capătă consistență.
Stingem focul și adăugăm în cremă untul tăiat în cuburi și ciocolata albă, răzuită. Amestecăm bine până când se topesc aceste ingrediente și se încorporează uniform în cremă. Apoi așezăm o folie alimentară peste cremă, la contact și o dăm la rece. Folia va împiedica formarea crustei la suprafața cremei, în timp ce aceasta se răcește.
Când se răcește crema, adăugăm mascarponele și mixăm până când devine mai cremoasă.
Cum preparăm jeleul de vișine
Punem dulceața de vișine la încălzit și o amestecăm cu amidonul dizolvat cu apă. Fierbem dulceața cu amidonul până când acesta se hidratează și compoziția capătă textură de jeleu.
Cum montăm minunatul tort cu cafea și jeleu de vișine
Secționăm blatul în trei părți. Așezăm prima parte pe platou și întindem peste aceasta 1/3 din jeleul de vișine. Peste acesta întindem 1/3 din crema de cafea. Continuăm cu a doua parte de blat și repetăm straturile.
Decorăm tortul cu fursecuri și cu ciocolată albă și îl punem la rece pentru 2-3 ore sau chiar mai mult. Orice tort se va porționa mai bine după ce va sta timp mai îndelungat la rece.
Este delicios cu așa combinație de ingrediente.
COMENTARII