Mâncăruri cu carne

Ruladă din fleică de porc la cuptor

Una dintre rețetele de friptură cu care ne putem răsfăța de sărbători și nu numai, este rețeta de ruladă din fleică de porc la cuptor.

Fleica este o bucată de carne de pe pântecele porcului, cu mai multă grăsime alternând în straturi cu carnea. Se folosește, în special pentru tocat, la cârnați sau pentru preparat jumări. Dar merge la fel de bine și pentru friptură. Este ideală preparată sub formă de ruladă, pentru că straturile de grăsime din interior se topesc, iar carnea devine suculentă și fragedă.

Carnea asezonată cu condimentele preferate și ținută la macerat o perioadă de timp, nu are cum să nu iasă gustoasă.

Citește și: Cum marinezi carnea pentru friptură reușită

Printre rețetele de friptură îndrăgite de întreaga familie se numără și rețeta de friptură din mușchiuleț de porc împletit. Este o friptură frăgezită cu vin și servită cu reducție din trei tipuri de vin.

Ce condimente folosim la rețeta de ruladă din fleică de porc la cuptor

Pe lângă cimbrul, nelipsit de la rețetele de friptură din carne de porc, mai putem adăuga și puțin rozmarin. Și câteva frunze de salvie vor aduce un plus de aromă. Nelipsite sunt sarea și piperul multicolor, dar și câțiva căței de usturoi. Stropită cu puțin suc proaspăt de lime condimentată și rulată strâns bucata de carne va trebui legată cu sfoară de bucătărie pentru a nu se deforma. Mai întâi va sta la rece câteva ore, apoi la cuptor pentru aproximativ 2 ore, la temperatură mai joasă.

Dacă sunteți în căutarea unor rețete de friptură, găsiți pe blog o colecție interesantă, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă din fleică de porc la cuptor.

Ruladă din fleică de porc la cuptor, porționată pe un platou negru

Gătește Ruladă din fleică de porc la cuptor

Timp de preparare

120 min

Nivel

ușor

Porții

20

Ruladă din fleică de porc la cuptor, porționată pe un platou negru, alături de condimente

Ingrediente

 • 1,5 kg fleică de porc, nu foarte grasă
 • sare
 • piper
 • cimbru
 • rozmarin
 • salvie
 • boia de ardei dulce
 • pudră de ghimbir
 • 5-6 căței de usturoi
 • 3-4 foi de dafin
 • 100 ml ulei
 • 100 ml apă
 • sucul de la 1 lime
 • 200 ml vin roșu

Mod de preparare

Important pentru reușita rulării este alegerea unei bucăți de carne nu foarte grasă, dar nici foarte slabă. Trebuie să aibă proporțional și carne și grăsime. Nu trebuie să fie nici foarte groasă, ca să o putem rula.

Așezăm canea pe blatul de lucru și o stropim cu suc de lime, sau de lămâie pe ambele părți. Presărăm sare și condimente, apoi rulăm carnea cât de strâns putem. O legăm cu sfoară de bucătărie, pentru a nu se desface în timpul procesului termic.

Condimentăm rulada și pe deasupra, o punem într-o pungă de plastic și o dăm la rece pentru 2-3 ore, sau chiar de pe o zi pe alta. Astfel va pătrunde sarea și condimentele bine în carne.

După acest interval de timp, așezăm rulada în tavă și turnăm peste ea un amestec din ulei, apă și vin roșu.

Nu punem ulei prea mult, pentru că va mai lăsa și ea grăsime.

Adăugăm în tavă și foile de dafin, crenguțe de cimbru, de rozmarin și usturoi feliat. Punem tava cu ruladă din fleică de porc la cuptor, pentru aproximativ 2 ore, la 160 de grade.

Din timp în timp, mai întoarcem rulada de pe o parte pe cealaltă și o ungem cu lichidul din tavă.

Va ieși foarte gustoasă, fragedă și suculentă.