PAINE DE CASA

120 min

mediu

2 portii

 Paine de casa fac de doua trei ori pe saptamana pentru ca iubesc parfumul si gustul ei.Experimentez tot felul de retete de paine  pentru ca indragesc foarte mult aluaturile dospite si descopar texturi si gusturi noi.

De la paine cu faina de hrisca cu seminte  ,paine de secara la paine de kamut sau cu fulgi de cereale.

 

  • 1,2 kg faina alba de grau
  • 800 ml apa
  • 50 g drojdie proaspata (sau 14 g uscata )
  • 1 lingura de sare
  • 1 lingurita de zahar
  • 4-5 linguri de ulei de masline

Faina cernuta o amestecam cu sarea si o punem intr-un vas cu peretii inalti.
Drojdia o dizolvam in putina apa calda in care am topit lingurita de zahar si o lasam sa creasca.

Dupa 10 minute turnam drojdia „umflata”in mijlocul fainii si incepem sa framantam adaugand treptat putin cate putin din apa calda si uleiul de masline.Framantam bine,bine pana cand aluatul capata o consistenta elastica si moale.Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si lasam la dospit cam o ora.

Cand este gata crescut,il punem pe masa de lucru si-l modelam cum vrem,dupa imaginatie(eu am facut 2 paini impletite).Dupa aceea punem painile in tava,ungem suprafata cu apa si presaram deasupra diverse seminte,sare sau lasam suprafata simpla(eu am presarat seminte de mac si susan).Lasam din nou la crescut,vreo 30 de minute si punem apoi in cuptorul incalzit in prealabil in jur de 45-50 de minute la 200-220 °C.Pofta buna!

paine-018
Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

8 comentarii la “PAINE DE CASA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *